Yoga voor het goede doel… Stichting Niños!

Zaterdag 25 augustus vond mijn jaarlijkse charitatieve yoga-evenement plaats: Yoga voor het Goede Doel!

Dit jaar organiseerde ik twee yogalessen en een gezellige koffie/thee-break in Pand020 in het Westerpark van Amsterdam. De keuze voor het goede doel viel op Stichting Niños Unidos Peruanos, een organisatie die ondersteuning biedt aan kansarme kinderen in Cuzco, Peru. Ik heb 3 jaar geleden persoonlijk oprichtster Jolanda mogen ontmoeten, waarbij ik heb gezien hoe zij met enorme doorzettingsvermogen en een duidelijk missie een indrukwekkende organisatie heeft kunnen opzetten.

This slideshow requires JavaScript.

Het verhaal van Jolanda en stichting Niños
In 1995 ging Jolanda van den Berg, toen 30 jaar, op vakantie naar Peru. In Cusco, de oude Inca hoofdstad in de Andes, werd zij getroffen door de schrijnende omstandigheden waaronder veel kinderen moeten leven. Terug in Nederland kon Jolanda niet vergeten wat ze gezien had. Een half jaar later besloot ze daarom huis en haard achter te laten en zich in Cusco te vestigen. Zonder doelgericht plan, zonder geld en zonder een woord Spaans te spreken, maar met de intentie om kinderen te helpen en met de vaste overtuiging dat dit zou gaan lukken.

Dat heeft ze ondertussen meer dan waargemaakt. In eerste instantie heeft Jolanda 12 jongens letterlijk van de straat geplukt en onder haar hoede genomen. Ze kreeg van de kinderrechter de ouderlijke macht toegewezen tot hun 18e levensjaar. Daardoor konden ze een gezin vormen.

Het uitgangsmotto van Jolanda, ‘Al help ik er maar een’, is voor haar altijd een prikkel gebleven. Zij helpt er ondertussen ruim 600 kinderen per dag. En het aantal groeit. Inmiddels is het Niños project een begrip in Cusco en Jolanda nog altijd de drijvende kracht. Behalve de zeshonderd kinderen heeft Jolanda ook ruim 80 Peruanen aan werk geholpen. Deze mensen zijn nodig om de almaar uitdijende organisatie draaiende te houden.

Om verzekerd te zijn van een constante inkomstenbron, richtte Jolanda niet alleen de Stichting Niños Unidos Peruanos op, maar begon zij ook een hotel, waarvan de opbrengsten volledig naar het project gaan. Deze dekken nu circa 15% van de kosten van de Stichting.

Meer informatie en prachtige foto’s vind je op volgende websites:
Stichting Niños Unidos Peruanos
Niños Hotel

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Stichting Niños en wil je helpen?
De kinderen én de stichting hebben jullie steeds de hulp hard nodig!
Kijk op de stichtingwebsite wat je kunt doen… De dank is groot!

Advertisements