‘Der atmende Gott’ – documentaire over de oorsprong van yoga

Yoga is tegenwoordig een wereldwijd bekend begrip. Vroegere associaties van zweverig, geiten-wollen-sokken en ‘typisch iets voor vrouwen’ heeft deze holistische bewegingsvorm inmiddels van zich af kunnen schudden. Vele mensen beoefenen tegenwoordig de verschillende yoga-asana’s en de fysieke en mentale effecten worden alom gewaardeerd.

Maar wat zit er nou eigenlijk achter de verschillende oefeningen? Waarom bestaan er zo veel yoga-stromingen? Wat is de oorsprong van de yoga-cultuur en welke intitiatiefnemers hebben hun stempel gelegd op de verschillende yogastijlen en gezorgd voor een wereldwijde verspreiding?

Asana Traveloque
De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de prachtige documentaire ‘Der atmende Gott’, gemaakt door de Duitse regisseur Jan Schmidt-Garre. De persoonlijke zoektocht van Schmidt-Garre, zelf enthousiaste yoga-beoefenaar, geeft de film eerlijk en authentiek karakter. De regisseur verkoos zichzelf boven “een 25-jarige lenige balletdanser” als ‘proefkonijn’ voor de individuele yoga-sessies met de yoga-meesters Patthabi Jois en B.K.S Iyengar. Interviews met deze twee meesters en diverse familieleden van yoga-geleerde Krishnamacharya wisselen elkaar af met fragmenten van yogalessen en origineel historisch beeld- en filmmateriaal van het Krishnamacharya-tijdperk.

Kortom, voor alle yoga-liefhebbers, maar zeker ook voor diegenen die meer willen weten over dit bijzondere aspect van de Indiase cultuur, een must see!

Trailer

Sri Tirumala Krishnamacharya (1888–1989)

 

B.K.S Iyengar (1918)
“When I practice, I am a philosopher
When I teach, I am a scientist
When I demonstrate, I am an artist”

Sri K. Patthabi Jois (1915-2009)
Deze foto is genomen tijdens zijn 100-jarige verjaardagsceremonie.
grondlegger van de Ashtanga Yoga

Advertisements