Dalai Lama: why we die having never really lived

about humanity...Als je bovenstaande leest en denkt ‘hmm ja, dat is waar’, dan is het wellicht een goed voor een moment voor een korte zelfreflectie. Want zou jij dat willen, aan je sterfbed realiseren dat je eigenlijk nooit echt hebt geleefd…?

Enfin, dat wil denk ik bijna niemand. Maar… hoe zou je jouw leven dan wel willen leven? Als je volop en vrijuit mocht dromen, hoe zou je leven er dan uitzien?
Helderheid creëren over wat je wilt in het leven zorgt ervoor dat je meer focus en richting brengt in keuzes: wat wil je nou echt? Waar zeg ja volop ‘ja’ en waar juist absoluut ‘nee’ tegen? Waar wil je in investeren en wat is nou juist verspilde energie en tijd?

Volgende oefening kan een eerste stap vormen in de creatie van een helder beeld van je wensen en dromen.

Als je zegt ‘Ik heb voluit geleefd’, waar kijk je dan op terug?

Sluit je ogen en stel je voor dat je als oude, wijze dame of heer in een schommelstoel op een prachtige veranda in de avondzon zit. Je haalt herinneringen op over het leven dat je al die jaren ervoor hebt geleefd. Je ziet je leven als een film voor je afspelen, het leven dat je idealiter vol overtuiging en liefde hebt geleefd… Hoe zien deze herinneringen eruit? Met wie ben je? Hoe ziet je omgeving eruit? Welke kleuren, welke geuren neem je op? Neem de tijd en laat de beelden rustig binnenkomen…

Als je de film volledig hebt afgespeeld, open dan je ogen. Voel wat deze visualisatie met je heeft gedaan. Pak eventueel een vel papier en schrijf hetgeen je hebt gezien en gevoeld voor jezelf op. Je kunt ook een moodboard maken, om de visualisatie in beeld vast te leggen.
Kijk de komende weken elke dag even naar deze notitie of moodboard, of neem elke dag 2 minuten om bewust terug te gaan naar hetgeen je hebt gezien. Dit zal ervoor zorgen dat het ideale levensverhaal helder en actueel blijft. Je zult zien dat je dagelijkse handelingen en keuzes automatisch steeds meer af gaat stemmen op je ideale levensverhaal..

Als afsluiting nog een laatste quote:

Op je sterfbed zul je jezelf nooit afvragen ‘heb ik wel genoeg gewerkt?’

Advertisements