wat bedrijven van boeddhisme kunnen leren…

Karmanomics - Kees KlompIk ben nog maar net begonnen, maar tot nu toe biedt het boek ‘Karmanomics’ van Kees Klomp een verrassende en inspirerende visie op hoe de Boeddhisme levenswijze nieuw inzicht zou kunnen geven in een duurzame oplossing van de huidige crisis. Begrippen zoals mededogen, empathie, symphatie, warmte, vriendelijkheid en emoties hebben een belangrijke plaats binnen dit nieuwe systeem. I like!

Het boek begint met een pakkende introductie van Paul de Blot, (Hoogleraar Business Spiritualiteit, Nyenrode):
De belangrijkste kracht (voor verandering – note red.) putten we uit onze diepste verlangens, onze levensdroom, die we vaak onbewust vanaf jongs af aan met ons meedragen. Deze levensdroom is de bron van onze sterkste verlangens, (…), de bron van ons menselijk bestaan. De bron van onze essentie. Het begrip essentie komt van het Latijne woord ‘esse’, dat ‘zijn’ betekent. (…)

Ik vraag me af: wat weerhoudt ons om niet onze droom te leven?
En… mocht Karmanomics een ingang bieden voor een duurzame oplossing van de huidige crisis, wat kan deze insteek ons eventueel vertellen over het oplossen van persoonlijke crisissen? Ik ben benieuwd…

Over het boek:
“Wie iets dieper naar de crisis kijkt, ziet dat we nog steeds hetzelfde gedrag vertonen waardoor we in de eerste instantie in de problemen kwamen. Zolang we ons doen en laten niet écht veranderen, is het onvermijdelijk en slechts een kwestie van tijd voordat een herhaling zich zal voordoen. Het boeddhisme leert hoe we de waanzin van het herhalen – samsara – kunnen beëindigen: door onwetendheid op te heffen. Willen we economisch destructief gedrag vervangen voor economisch constructief gedrag, dan moeten we ons heil zoeken in een fundamentele systeemverandering.”

Hoe laten we de crisis nou écht achter ons? Kees Klomp, schrijver van het boek ‘Karmanomics: wat bedrijven van boeddhisme kunnen leren‘ ziet de oplossing in het boeddhisme.

Advertisements